Ervaringen van deelnemers

Uit een mailtje na het laatste blok voor de zomer:
Beste Henk,
bedankt voor alle aikifit lessen dit jaar. Elke les is weer een uitdaging voor mij. Je keuze van de oefeningen, je uitleg en begeleiding is super. Ook is het in de groep gezellig. Ik heb 2 van mijn doelstellingen gehaald nl. ik ben weer fitter en ben 2 kilo’s afgevallen.
Het volgende seizoen kom ik zeker weer.
Ik wens je een hele fijne zomer.
(juni 2019)

Claartje:
Toen ik wat ruimte kreeg doordat mijn jongste naar school ging, was Aik-Fit een perfecte instap voor me. Ik had al lang niet meer echt gesport, maar gelukkig bleek het geen doorsnee fitness-groepje voor ouderen, want ik ben nog geen 40 en dat gevoel wil ik graag nog lang houden… Door de rustige en stapsgewijze opbouw van de lessen, met de humor en aanmoediging van Henk heb ik veel plezier in als het ware opnieuw leren bewegen. Na een half jaar Aiki-Fit, wil ik nu beginnen met echte Aikido, want dit smaakt naar meer. En hoe leuk is het als je net als je kind kunt rollen en tuimelen?!

Liane:
Via de lessen aikido van mijn zoontje heb ik het Aikidocentrum Utrecht en de prettige sfeer daar  leren kennen. Het verbetert zijn concentratie en geeft hem zelfvertrouwen. Mijn interesse in aikido is hierdoor ook gewekt. Om ‘low key’ kennis te maken met aikido ben ik gestart met aikifit.
Dat is een mix van ademhalingsoefeningen, rekken en stretchen ten behoeve van allerlei aikido-technieken (van rol- tot stokoefeningen, met een rustig tempo). De club mensen waarmee je samen traint zijn heel aardig. Als iets niet lukt, probeer je dit nog een keer en nog een keer,…dit gaat vaak gepaard met veel lol. Aik.Fit is inmiddels mijn oplaadmoment in de week geworden in een best drukke fase van mijn leven met werken en zorgen voor de kinderen. De Aiki-Fit heeft me bovendien laten inzien dat sommige spieren – ondanks dat ik veel sport – door de jaren heen niet meer zo soepel zijn gebleven. Serieus werk aan de winkel om dit te verbeteren.
Gaande weg heb ik de stap gezet om mee te doen met de gewone aikido-lessen voor beginners. Erg leuk om ‘out of my comfort zone’ iets nieuws op te pakken en deze bijzondere sport nu ook zelf te beoefenen. Dit geeft me nieuwe inzichten, veel energie en plezier. En mijn zoon, die vindt het wel stoer en leest me dan de les hoe ik de technieken goed moet toepassen.

Ruth:
Henk heeft aan mijn zoon Aikido-lessen gegeven. Daardoor kwam ik in aanraking met deze vorm van training voor je lichaam.  Een paar jaren later ben ik met de cursus Aiki-Fit begonnen. Ondertussen alweer 10 jaar geleden. Onbewust bouw ik spanningen op. Tijdens de les kom ik die “ gespannenheid “ tegen. Door de opbouw van de les en de deskundige begeleiding wordt alles in mijn lijf losser. De les vraagt van mij wel intense concentratie . Na de les ben ik dan helemaal leeg .Dit is een fijn gevoel. Ik voel me dan ook de rest van de week weer fit.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is seiza-683x1024.jpg

Dick
Mijn eerste kennismaking met aikido was via de lessen ‘Leven in je lijf’. Ik stuitte op de lessen toen ik op zoek was naar een sport zonder competitie-element. Voor mij als beginner was de les erg prettig. Die had een rustige opbouw met een meditatie aan het begin en vervolgens ademhalingstechnieken en een warming up met stretchen,  draaien en roltechnieken. Nooit gedacht dat ik na mijn vijftigste nog makkelijk een serie koprollen zou maken. Zelfs vanuit stand, voorover èn achterover.
Als afwisseling van mijn werk, dat zich vooral achter een beeldscherm en in vergaderruimtes afspeelt, is de aiki-fit-training ideaal. Na anderhalf uur les ben ik lichamelijk moe maar kantoorsleur en -inspanning zijn ver weg.

Coja:
Ik doe al een jaar of twaalf aan Aiki-fit. Aikido vond ik prachtig, maar was me net te heftig. Aiki-fit is precies wat mijn lijf nodig heeft. Alle spieren komen aan de beurt, rekken en strekken, gronden, soepel blijven door het wekelijkse onderhoud. De op aikido gebaseerde oefeningen geven me het gevoel toch een beetje met Aikido bezig te zijn. Ook goed voor je coördinatie en om je hersenhelften stevig aan elkaar te knopen. En daarbij is het, zonder dat er veel gekletst wordt, gezellig en gemoedelijk. Mijn lijf vindt het fijn!

Douwe
Mijn naam is Douwe en ik was 60 jaar toen ik Henk belde om te vragen of dat ik op mijn leeftijd nog wel Aikido kon gaan doen. Het contact door de telefoon en de uitleg daarbij, trokken mij over de streep. Ik ben begonnen met Aiki-Fit en  dat heb ik 2 jaar gedaan. Het beviel me meteen vanaf dag 1 ! Belangrijk blijft ten alle tijde de leraar: Henk geeft prettig les, is ontspannen, dynamisch, legt goed uit, maar bovenal werkt blessure vermijdend. Hij legt altijd heel goed uit wat de juiste techniek is en ook hoe je het vooral niet moet doen. Daardoor ben ik minder angstig voor blessures. Het advies “doe het in je eigen tempo en smokkelen mag” zorgt ervoor dat er een fijne les ontstaat. In samenspraak met Henk ben ik me meer op het martiale gaan toeleggen en volg nu reguliere aikido-lessen voor volwassenen. Ook daar gelden deze regels.
Voor mij zijn Aiki-Fit en Aikido belangrijk: niet om jong te blijven, maar om goed oud te worden.